21 Mart 2016 Pazartesi

MAAŞ HACİZLERİ

Bir icra dosyasında maaş haczi hazırlamak için öncelikle borçlunun çalıştığı iş yerinin tespiti gerekmektedir. İş yerinin tespiti için icra dairesine talep açılarak borçlunun çalıştığı işyeri, icra katibi tarafından UYAP(Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi) üzerinden sorgusu yapılarak tespit edilebilir ya da alacaklı avukatı, avukat portalı üzerinden ilgili icra dosyasını görüntüleyip kişinin çalıştığı iş yerinin tespitini yapabilir. Borçlunun çalıştığı iş yerinin tespiti yapıldığında, sorgu ekranında iş yerinden çıkış yapıp yapmadığı ve son yatan maaş prim tarihi kontrol edilmelidir.

Sonraki aşamada, icra dairesinde borçlunun almakta olduğu maaşın 1/4'ü oranında kesinti yapılması için talep açılır ve gerekli yazışma masrafları için ödeme yapılarak borçlunun maaşına haciz gönderme işlemi yapılmış olur, fakat icra dairelerinde çok fazla iş yoğunluğu olduğu için genelde bu işlemleri elden takipli olarak yapıyoruz. Bu aşamada haciz müzekkeresini ve göndereceğimiz zarfı kendimiz hazırlıyoruz ve sadece icra dairesinde talep açarak evraklarımızı imzalatıyoruz. Daha sonra haciz müzekkeremizi ve haciz gönderdiğimiz iş yerinin cevap yazabilmesi için yazışma masrafını pul olarak  zarfın içine koyup posta listesi hazırlıyoruz ve haciz evrağımızı postaya veriyoruz.


Haciz evrağımızı genelde tebligat zarfı ile göndermekteyiz. Çünkü evrağımız tebligat parçası dosyasına döneceği için maaş haczinin kime ve ne zaman tebliğ edildiği kolaylıkla takip edilebilmektedir. Gönderdiğimiz maaş haczine, süresi içinde cevap gelmezse ilgili iş yerine tekit yazısı göndeririz. Buna da cevap gelmezse, İİK 355. – 356. - 357. maddeleri gereğince ilgili işlemi yapmayan şahısın mal varlığına haciz işlemi ve cezai takibat gerçekleştirme hakkımız doğar.

Haciz gönderdiğimiz iş yerinden cevap gelmesi sonucunda, bu gelen cevaba göre işlemlerimiz değişmektedir. Aşağıda en sık karşılaşılan haciz durumları yer almaktadır.

     1- Borçlunun iş yerinden ayrıldığı yönünde cevap gelebilir. Burada iş yerinden ne zaman ayrıldığının kontrolü yapılmalıdır. Bizim gönderdiğimiz maaş haczi tebliğ edildikten sonra ayrıldıysa, son maaşı ve hakettiği tazminat varsa borcu karşılayacak kadar kısmının kesilip gönderilmesi gerekmektedir. Bizim maaş haczimiz tebliğ edilmeden önce işten ayrıldıysa, yeni bir iş yerinde işe başlayıp başlamadığı kontrol edilmelidir.

        2- Kesinti yapılacağı, fakat bizden önce başka dosyalara haciz olduğu için sırada olduğu yönüne cevap gelebilir. Bu durumda, dosya dönemsel olarak kontrol edilir. Eğer iş yerinden ayrılırsa iş yerinin bu yönde icra dosyasına yazı göndermesi gerekir. İş yerinin değişip değişmediğini, dosyaya yazı gelmemesi ihtimaline karşı "Avukat Portal" üzerinden takip edebiliriz.


     3- Gönderdiğimiz maaş haczine istinaden para kesileceği yönünde cevap gelebilir. Bu durumda dosyaya düzenli olarak para gelip gelmediği kontrol edilir ve maaş haczini gönderdiğimiz tarih itibari ile yazılan borç miktarı dosyaya geldiğinde, yeniden dosya hesabı çıkarılarak arada işleyen faiz ve başka masraf varsa bunlar bakiye olarak yeniden iş yerine önceki maaş yazımız ilgi gösterilerek tekrar gönderilir.

     4- Gönderilen maaş haczi iade dönebilir. Bu durumda, genelde şirket adres değiştirmiş veya tebligat üzerindeki adres yetersiz olduğu için iade döner. Şirketin yeni adresini bulmak için Ticari Sicil Müdürlüğü'nden adres araştırması yapılabilir ya da işlemleri daha hızlı yapmak için Ticari Sicil Gazetesi'nden kendimiz bakabiliriz. Buradaki adres güncel olmayabilir, fakat son ilan tarihine bakılarak ne kadar güncel olduğu belli olabilir. Diğer şekilde internetten arama motorları sayesinde, varsa şirketin web sitesini ya da başka kayıtlı olduğu bir yerden adresini bulabiliriz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder