29 Ağustos 2016 Pazartesi

UYAP HAYAT KOLAYLAŞTIRIRKEN, NEDEN ONLİNE HUKUK PROGRAMLARINDAN KAÇIYORUZ?

Heryer de UYAP’a aşınayız, UYAP’ı duyuyoruz ve hatta aktif olarak kullanıyoruz. Kimileri bunu yeni bir iş yükü olarak görürken, kimileri de işleri kolaylaştırıcı bir hamle olarak görüyor.Temelde ise işlerin kolaylaşıp hızlanması için atılmış bir adım. Bu noktada benim fikrim ise UYAP’ın çağın getirdiği bir zorunluluk olduğu.

Teknoloji ve internetin hayatımıza girmesiyle her şey form değiştiriyor. Fakat devlet bağlı alanlarda hala kırtasiye işlerinde bir yoğunluk bulunmaktaydı. Bu hareketliliğe ayak uydurmak için e-devlet projesi ortaya çıktı. Bu projenin hukuk alanını ise e-adalet olarak tanımladılar. e-devlet projesiyle devlete bağlı alanlar teknolojik gelişmelere pararlel yürütülmeye karar verildi. Ve tüm bunların ışığında e-devletin, e-adalet projesinin ilk adımı olarak UYAP I 2000, ikinci adımı olarak da UYAP II 2005 yılında faaaliyete geçti. Böylece teknoloji ve hukuk alanında belli bir ortaklık sağlanmış oldu,ortak çalışma alanları yaratıldı. Böylece hukuk çalışmalarının bir kısmı sanal ortama taşınmışken, bir kısmı kağıt üzerinden işlemeye devam etti. Süreç içinde farklı avukatlık otomasyonları ve online hukuk programları ortaya çıkmaya başladı. Bu avukatlık otomasyonlarının ve online hukuk programlarının UYAP uyumluluğu önemli bir soru işareti yaratmaya başladı. UYAP uyumluluk programa göre değişen bir özellik olarak kaldı.

Lakin her şeye rağmen UYAP’ı aktif olarak kullanmaya rağmen, online hukuk programlarını kullanmamak bence biraz kafa karışıklığı. Sistem tamamen teknolojikleşmeye giderken buna ayak diremek gibi duruyor. e- adaletin temeldeki amacı tamamen teknolojik gelişmelere adapte olmak ve bunun üzerinden sistemi sanal ortama taşıyarak eski usulleri terk etmek. Bu nokta da kullandığınız online hukuk programları ve avukatlık otomasyonları size artı bir özellik olarak dönecektir.

İnsanların bu konuda ya virüsle dosyalarım silinirse, sanala ne kadar güvenebilirim gibi çekinceleri olduğunu duyuyorum. Ama bunu kaygıları, gelişmelere yeterince adapte olamamakla ilgili olduğunu düşünüyorum. Şu an bulut teknolojisiyle çalışan bir online hukuk programına sahip olursanız, dosyalarınızı virüs gibi sanal saldırılardan koruyabilirsiniz. Üstüne üstlük dosyalarınızı online hukuk programında muhafaza ettiğiniz sürece, dosyalara istediğiniz yerden ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder